Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ινδικά χοιρίδια Crested

English Crested (Self Crested)
Ταυτότητα
Συνιστάται για: Νέους ιδιοκτήτες
Αναγνωρισμένη φυλή από: ACBA (White crested), BCC (English self)
Κατηγορία: Smooth coat / Λείο τρίχωμα
Άλλα ονόματα: American/ White/ Engilsh / Self Crested
Χώρα καταγωγής: Νότια Αμερική

➡ Είναι σαν τα Αmerican με κοντό, λείο τρίχωμα που όμως συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική ροζέτα στο μέτωπο τους.
➡ H ACBA αναγνωρίζει ως American Crested ινδικά χοιρίδια που έχουν λευκή χρώματος ροζέτα με διαφορετικό χρώμα στο υπόλοιπο τρίχωμα.
➡ H BBC αναγνωρίζει ως English Crested ινδικά χοιρίδια που έχουν ίδιου χρώματος ροζέτα με το υπόλοιπο τρίχωμα τους και ακόμα 5 διαφορετικούς τύπους.
➡ Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και σχεδίων καθώς επίσης είναι διαθέσιμα σε «σατέν» ποικιλία, τα οποία έχουν λαμπερό, λείο τρίχωμα.
➡ Περιποίηση: Mία ή δύο φορές την εβδομάδα με μια απαλή βούρτσα για να αφαιρεθούν τυχόν νεκρές τρίχες
➡ Πολλοί πιστεύουν πως τα Crested είναι τα πιο ντροπαλά ινδικά χοιρίδια.
➡ Η συγκεκριμένη φυλή είναι εύκολη στην περιποίηση όσον αφορά το τρίχωμα, κάτι που τα καθιστά ιδανική επιλογή για νέους ιδιοκτήτες.

Από που προέρχονται τα ινδικά χοιρίδια Crested?
Τα πρώτα ινδικά χοιρίδια πιστεύεται ότι προέρχονται από την περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (το σημερινό νότιο τμήμα της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Περού και της Βολιβίας). Στο σύνολό τους, τα ινδικά χοιρίδια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν αρχεία που αναφέρουν πως τα ινδικά χοιρίδια εξημερώθηκαν ήδη από το 5000 π.Χ., στη Νότια Αμερική. Ήρθαν στην Ευρώπη από Ισπανούς ναυτικούς για να χρησιμοποιηθούν ως εξωτικά κατοικίδια ζώα. Η πρώτη γραπτή απόδειξη που δείχνει τη χρήση τους ως κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη χρονολογείται από το 1547 μ.Χ.

Πόσων ετών είναι η φυλή?
Η φυλή Crested είναι αρκετά νέα φυλή, και αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Τα White Crested ινδικά χοιρίδια αναγνωρίστηκαν επίσημα από την Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association, το 1974. Η φυλή θεωρείται κάπως σπάνια, πιθανών λόγω της δυσκολίας που υπάρχει στην εκτροφή ινδικών χοιριδίων με σκοπό τις εκθέσεις μορφολογίας (show). Για να διαβάσετε σχετικά με άλλες έρευνες που προσπαθούν να εντοπίσουν την εμφάνιση της συγκεκριμένης φυλής διαβάστε το αρχείο από την Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association.

Πώς τα Crested πήραν την ονομασία τους?
Οι κοινές ονομασίες στις σύγχρονες φυλές ινδικών χοιριδίων δόθηκαν από διάφορες οργανώσεις που σχηματίστηκαν από ερασιτέχνες εκτροφείς.

Τι τύπο τριχώματος έχουν?
White Crested (Golden) / American Crested
Τα Crested έχουν κοντό, λείο τρίχωμα που συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική ροζέτα στο μέτωπο τους. Τα ινδικά χοιρίδια Crested έχουν 2 βασικούς τύπους. H ACBA αναγνωρίζει ως White Crested ινδικά χοιρίδια που έχουν λευκή χρώματος ροζέτα με διαφορετικό χρώμα στο υπόλοιπο τρίχωμα (αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει άλλη λευκή κηλίδα στο υπόλοιπο σώμα τους) ενώ η BCC αναγνωρίζει 6 διαφορετικούς τύπους, με πιο κοινούς τα English Crested (Self Crested) ινδικά χοιρίδια που έχουν ίδιου χρώματος ροζέτα με το υπόλοιπο τρίχωμα τους και τα American Crested ινδικά χοιρίδια που έχουν λευκή χρώματος ροζέτα με διαφορετικό χρώμα στο υπόλοιπο σώμα. Για να μάθετε περισσότερα για τα πρότυπα των ινδικών χοιριδίων σε επιδείξεις διαβάστε στην Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association, και στο Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων, British Cavy Council ( English Crested Breed Standard, American Crested Breed Standard, Marked Crested Breed Standard, Marked Pattern Crested Breed Standard, Dalmation and Roan Crested Breed Standard & Ticked Crested Breed Standard ). Επιπλέον στο Australian National Cavy Council Inc αναγνωρίζουν ακόμα ένα τύπο για τα Crested ινδικά χοιρίδια όπου η ροζέτα μπορεί να έχει οποιοδήποτε χρώμα αλλά να είναι σε αντίθεση με το υπόλοιπο σώμα (το σώμα θα πρέπει να είναι ένα χρώμα, χωρίς άλλα σημάδια ή χρωματισμούς).

Τι χρώματα έχουν τα Crested?
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρωμάτων στα ινδικά χοιρίδια, έτσι και τα Crested μπορείτε να τα βρείτε σε οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα. Εκτός από το κανονικό τρίχωμα τους, τα Crested λόγω κληρονομικού παράγοντα μπορούν να έχουν σατέν (satin) τρίχωμα, να υπάρχει δηλαδή έντονη μετάξινη λάμψη (γυαλάδα). Τα ινδικά χοιρίδια Crested Satin δεν είναι αναγνωρισμένη φυλή από την Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων ενώ είναι αναγνωρισμένη από τo Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων, British Cavy Council.

Έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας?
Δεν έχει αναφερθεί να έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά την διατροφή, την στέγαση και την ιατρική περίθαλψη μιας και όλα τα ινδικά χοιρίδια είναι επιρρεπείς σε ορισμένα πρόβλημα υγείας.

Διαφέρει ο χαρακτήρας τους από άλλες φυλές?
Τα Crested ινδικά χοιρίδια δεν διαφέρουν πολύ από τις άλλες φυλές. Πολλοί ιδιοκτήτες και εκτροφεία στο εξωτερικό, θεωρούν ότι είναι πολύ ήρεμα ζώα, πολύ φιλικά και υπάκουα. Τα Crested ινδικά χοιρίδια είναι συνήθως αρκετά ντροπαλά. Έχουν ήρεμη συμπεριφορά και γλυκό χαρακτήρα γι'αυτό θεωρείται από πολλούς μια εξαιρετική φυλή ινδικών χοιριδίων για νέους ιδιοκτήτες. Φυσικά, κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει το δικό του χαρακτήρα, και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη γι αυτό. Αν ψάξετε σε διάφορες κοινότητες ινδικών χοιριδίων θα δείτε πως όλοι φαίνεται να συμφωνούν με αυτό. 

Χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση?
Σε αντίθεση με τις μακρύτριχες φυλές, τα Crested ινδικά χοιρίδια δεν χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση. Πολλοί ιδιοκτήτες προτείνουν κάθε λίγες μέρες να χτενίζουμε το τρίχωμα τους με μια μαλακή βούρτσα ώστε να φεύγουν τυχόν νεκρές τρίχες. Δεν χρειάζονται κούρεμα μιας και το τρίχωμα τους είναι κοντό και το μπάνιο τους θα πρέπει να είναι περιστασιακό όπως ισχύει και για όλα τα ινδικά χοιρίδια.

Επίσημη λέσχη για Crested ινδικά χοιρίδια
Crested Cavy Club, αναγνωρισμένη λέσχη από την British Cavy Council.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...