Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Ινδικά χοιρίδια Coronet

Ταυτότητα
Συνιστάται για: Εξοικειωμένους ιδιοκτήτες
Αναγνωρισμένη φυλή από: ACBA, BCC
Κατηγορία: Long Coat / Μακρύ τρίχωμα
Άλλα ονόματα: -
Χώρα καταγωγής: Νότια Αμερική
Χώρα προέλευσης: Αγγλία

➡ Έχουν μακρύ, λείο τρίχωμα που όμως συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική ροζέτα στο μέτωπο τους.
➡ Τα Coronet έχουν κοντό τρίχωμα μετά τη γέννηση τους. Από την ηλικία των τεσσάρων μηνών το τρίχωμα θα πρέπει να έχει επαφή σχεδόν με το έδαφος.
➡ Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων καθώς επίσης είναι διαθέσιμα σε «σατέν» ποικιλία, τα οποία έχουν λαμπερό, λείο τρίχωμα
➡ Περιποίηση: Σχεδόν καθημερινά με μια απαλή βούρτσα και χτένα για να αφαιρεθούν τυχόν νεκρές τρίχες και να ξεμπερδέψετε τυχόν μπερδεμένα σημεία. 1 ή 2 φορές το μήνα θα χρειαστεί τριμάρισμα στο τρίχωμα προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κόμπων στο τρίχωμά τους. Το κατάλληλο μάκρος είναι να ακουμπάει σχεδόν στο έδαφος.
➡ Νύχια: Είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα νύχια τους κοντά σε μέγεθος, ώστε να μην πιάνονται στο τρίχωμα.
➡ Χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες
➡ Δεν συνιστώνται σε άτομα με μικρή εμπειρία στην φροντίδα των ινδικών χοιριδίων. Αυτό οφείλεται στην απαιτητική φροντίδα που χρειάζονται

Από που προέρχονται τα ινδικά χοιρίδια Coronet?
Τα πρώτα ινδικά χοιρίδια πιστεύεται ότι προέρχονται από την περιοχή των Άνδεων της Νότιας Αμερικής (το σημερινό νότιο τμήμα της Κολομβίας, του Ισημερινού, του Περού και της Βολιβίας). Στο σύνολό τους, τα ινδικά χοιρίδια υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν αρχεία που αναφέρουν πως τα ινδικά χοιρίδια εξημερώθηκαν ήδη από το 5000 π.Χ., στη Νότια Αμερική. Ήρθαν στην Ευρώπη από Ισπανούς ναυτικούς για να χρησιμοποιηθούν ως εξωτικά κατοικίδια ζώα. Η πρώτη γραπτή απόδειξη που δείχνει τη χρήση τους ως κατοικίδια ζώα στην Ευρώπη χρονολογείται από το 1547 μ.Χ.

Πόσων ετών είναι η φυλή?
Τα Coronet είναι μια σχετικά νέα φυλή από ινδικά χοιρίδια. Είχαν αρχικά εκτραφεί στην Αγγλία στα μέσα της δεκαετίας του 1970, ως αποτέλεσμα διασταύρωσης Silkie ινδικού χοιριδίου με ένα American Crested. Ο λόγος για την αναπαραγωγή αυτών των δύο τύπων ινδικών χοιριδίων μπορεί να ήταν για πειραματικούς λόγους, όπως ανακαλύφθηκαν και όλες οι υπόλοιπες φυλές. Η φυλή αναπτύχθηκε ξεχωριστά και στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1970, με τη διασταύρωση ενός Silkie και ενός White Crested ινδικού χοιριδίου (με πιο μακρύ τρίχωμα στα οπίσθια). Αυτή η φυλή αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά από την Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association το 1998.

Πώς τα Coronet πήραν την ονομασία τους?
Οι κοινές ονομασίες στις σύγχρονες φυλές ινδικών χοιριδίων δόθηκαν από διάφορες οργανώσεις που σχηματίστηκαν από ερασιτέχνες εκτροφείς. Κατά τη διάρκεια του 1974-1978, όπου και δημιουργήθηκαν ονομάζονταν «Crested Shelties» εξαιτίας της διασταύρωσης μεταξύ των δυο φυλών, αλλά το 1979 το όνομα τους άλλαξε με το πιο κατάλληλο τίτλο Coronets. Η ονομασία δόθηκε εξαιτίας της ροζέτας που βρίσκεται στην κορυφή του κεφαλιού τους.

Τι τύπο τριχώματος έχουν?
Έχουν μακρύ, λείο τρίχωμα με κατεύθυνση από το κεφάλι προς τα πίσω που συνοδεύεται από μια χαρακτηριστική ροζέτα στο μέτωπο τους. Το τρίχωμα τους μεγαλώνει περίπου 1,25cm ανά μήνα και μπορεί να φτάσει έως και έως και τα 60cm. Τα Coronet έχουν κοντό τρίχωμα μετά τη γέννηση τους. Αρχίζει να μεγαλώνει μετά τον πρώτο μήνα και από την ηλικία των τεσσάρων μηνών το τρίχωμα θα πρέπει να έχει επαφή σχεδόν με το έδαφος. Για να μάθετε περισσότερα για τα πρότυπα των ινδικών χοιριδίων σε επιδείξεις διαβάστε στο Βρετανικό Συμβούλιο ινδικών χοιριδίων, British Cavy Council, και στην Αμερικανική ένωση εκτροφέων ινδικών χοιριδίων, American Cavy Breeders Association. Επιπλέον άρθρο από την ACBA Guide Book 1993, THE CORONET CAVY: CROWNING OF A SILKIE by Rosalie Beard.

Τι χρώματα έχουν τα Coronet?
Υπάρχουν πολλές ποικιλίες χρωμάτων στα ινδικά χοιρίδια, έτσι και τα Coronet μπορείτε να τα βρείτε σε οποιαδήποτε από αυτά τα χρώματα. Εκτός από το κανονικό τρίχωμα τους, τα Coronet λόγω κληρονομικού παράγοντα μπορούν να έχουν σατέν (satin) τρίχωμα, να υπάρχει δηλαδή έντονη μετάξινη λάμψη (γυαλάδα). Τα ινδικά χοιρίδια Coronet Satin δεν είναι αναγνωρισμένη φυλή από καμία επίσημη οργάνωση.

Έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας?
Δεν έχει αναφερθεί να έχουν συγκεκριμένα προβλήματα υγείας. Ενθαρρύνουμε τους ιδιοκτήτες να λαμβάνουν τις απαραίτητες προφυλάξεις όσον αφορά την διατροφή, την στέγαση και την ιατρική περίθαλψη μιας και όλα τα ινδικά χοιρίδια είναι επιρρεπείς σε ορισμένα πρόβλημα υγείας.

Διαφέρει ο χαρακτήρας τους από άλλες φυλές?
Τα Coronet ινδικά χοιρίδια δεν διαφέρουν πολύ από τις άλλες φυλές. Πολλοί ιδιοκτήτες και εκτροφείς στο εξωτερικό, θεωρούν ότι είναι πολύ παιχνιδιάρικα και στοργικά ζώα. Αναζητούν την ανθρώπινη προσοχή και είναι καλοπροαίρετα και παιχνιδιάρικα με άλλα ινδικά χοιρίδια. Φυσικά, κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει το δικό του χαρακτήρα, και δεν υπάρχει καμία συγκεκριμένη απόδειξη γι αυτό.

Χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση?
Σε αντίθεση με τις κοντότριχες φυλές, τα Coronet ινδικά χοιρίδια χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση στο τρίχωμα τους μιας και αναπτύσσεται καθ όλη την διάρκεια της ζωή τους. Προκειμένου να διατηρηθεί το τρίχωμα τους υγιή, απαιτούν περιποίηση σε καθημερινή βάση. Θα πρέπει να χτενίζονται σχεδόν καθημερινά με μια απαλή βούρτσα ή χτένα για να αφαιρεθούν τυχόν νεκρές τρίχες και να ξεμπερδέψετε τυχόν μπερδεμένα σημεία. Μια ή δυο φορές το μήνα θα χρειαστούν τριμάρισμα στο τρίχωμα προκειμένου να αποφευχθεί η δημιουργία κόμπων στο τρίχωμά τους. Το κατάλληλο μάκρος είναι να ακουμπάει σχεδόν στο έδαφος. Επιπλέον είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθούν τα νύχια τους κοντά σε μέγεθος, ώστε να μην πιάνονται στο τρίχωμα τους. Αν και το μπάνιο δεν συστήνεται για τα ινδικά χοιρίδια, για τα Coronet πολλές φορές ίσως να είναι πολύ ευεργετικό. Λόγω της φύσης του τριχώματος τους , ένα περιστασιακό μπάνιο θα κρατήσει το τρίχωμα τους καθαρό από τυχόν βρωμιές και θα παραμείνει λαμπερό. Δεν συνιστώνται σε άτομα με μικρή εμπειρία στην φροντίδα των ινδικών χοιριδίων και αυτό οφείλεται στην απαιτητική φροντίδα που χρειάζονται.

Συμβουλές για την περιποίηση του τριχώματος ενός Coronet
  • Ο καλλωπισμός θα πρέπει να αρχίσει όταν τα Coronet είναι μικρά σε ηλικία, ώστε να συνηθίσουν και να απολαμβάνουν την εμπειρία.
  • Θα πρέπει να είναι είστε πολύ προσεχτικοί κατά τη διάρκεια του καλλωπισμού έτσι ώστε να μην πονέσουν κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα να φοβηθούν και να στρεσαριστούν την επόμενη φορά που θα τα χτενίσετε.
  • Κουρεύοντας το πίσω μέρος ενός Coronet διατηρεί το τρίχωμα καθαρό και διασφαλίζει ότι το τρίχωμα παραμένει υγιή και αποτρέπει την συσσώρευση βρωμιάς/ βακτηρίων και δυσάρεστων οσμών
  • Τα Coronet είναι ευαίσθητα όταν καλλωπίζουμε γύρω και πίσω από τους ώμους τους, έτσι θα πρέπει να προσέχετε ιδιαίτερα όταν φτάνετε σε αυτό το σημείο.
  • Το κλειδί για την επιτυχία στο κόψιμο του τριχώματος ενός Coronet είναι να χτενίσετε το τρίχωμα γύρω από την πλάτη τους και προς τα πίσω.
  • Εάν έχετε αρσενικό Coronet, είναι καλύτερο να κόψετε όσο περισσότερο τρίχωμα γίνεται στο πίσω μέρος μιας και το σημείο εκείνο έχει την τάση να γίνεται περισσότερο βρώμικο και δύσοσμο
Επίσημη λέσχη για Coronet ινδικά χοιρίδια
Coronet and Sheltie Cavy Club, αναγνωρισμένη λέσχη από την British Cavy Council.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...