Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Pellet ή Muesli τροφή για ινδικά χοιρίδια?

Μερικοί από εμάς μπορεί να έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν τροφές μούσλι για την διατροφή των ινδικών χοιριδίων μας. Πλέον υπάρχει διαθέσιμο ένα ευρύτερο φάσμα προϊόντων (τροφών) με καλύτερη περιεκτικότητα σε θρεπτικές αξίες.
Οι τροφές μούσλι είναι επίσης γνωστές και ως dry mix και τα pellet αναφέρονται επίσης και ως κροκέτες (nuggets)

Τι είναι το μούσλι και ποια είναι η διαφορά μεταξύ μούσλι και pellet (σφαιρίδια)?
Μούσλι είναι ένα τρόφιμο που αποτελείται από μια ποικιλία διαφορετικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων νιφάδες από μπιζέλι, καλαμπόκι, ηλιόσπορους, ψήγματα τριφυλλιού, βρώμη και μια σειρά από άλλα τρόφιμα. Τα μούσλι μείγματα είναι επίσης γνωστό ότι περιέχουν κομμάτια από κλαδιά, πέτρες και άλλα επιβλαβή στοιχεία. Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί σε τροφές μούσλι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Συχνά αυτά τα μείγματα περιέχουν και ηλιόσπορους (sunflower seeds). Το κέλυφος από τους ηλιόσπορους είναι πραγματικά επικίνδυνο, όχι μόνο λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε λίπος, αλλά επειδή το κέλυφος σπάει σε μικρά αιχμηρά κομμάτια τα οποία μπορούν να τραυματίσουν ή και να κολλήσουν στο στόμα και το λαιμό των ινδικών χοιριδίων.
Ξηρά τροφή μουσλι / mix
Ξηρά τροφή σε μορφή pellet

Τα pellets (σφαιρίδια) είναι συνήθως πράσινα και έχουν ένα ομοιόμορφο μέγεθος και σχήμα ανάλογα με τη μάρκα. Δηλαδή ποικίλλουν σε μέγεθος και σχήμα ανάλογα την εταιρεία παραγωγής τους. Για παράδειγμα τα pellets της Oxbow είναι μικρή κύλινδροι ενώ τα nuggets της Science Selective είναι μικρές πράσινες στρογγυλές μπουκίτσες.
Σε κάθε συσκευασία τροφής pellet, κάθε σφαιρίδιο θα έχει ακριβώς το ίδιο μέγεθος, σχήμα, χρώμα και θα έχει τα ίδια ακριβώς συστατικά και θρεπτικές αξίες, αποτρέποντας την επιλεκτική διατροφή.

Γιατί η επιλεκτική διατροφή είναι πρόβλημα στα ινδικά χοιρίδια?
Τα ινδικά χοιρίδια θα επιλέξουν να φάνε μόνο τα γλυκά κομμάτια και θα αφήσουν κομμάτια από την τροφή που δεν τους αρέσουν,  που όμως είναι κομμάτια που περιέχουν φυτικές ίνες και άλλα σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Αυτό σημαίνει ότι δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά στη διατροφή τους, το οποίο εν καιρώ μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στα δόντια αλλά και στο έντερο των ινδικών χοιριδίων. Αυτό λοιπόν ονομάζεται επιλεκτική διατροφή και συμβαίνει μόνο όταν το ινδικό χοιρίδιο έχει την επιλογή διαφορετικών συστατικών στην ξηρά τροφή του. Με την σίτιση pellets (σφαιρίδιων) αποφεύγεται η επιλεκτική διατροφή, αλλά να θυμάστε ότι το κύριο μέρος της διατροφής των ινδικών χοιριδίων θα πρέπει πάντοτε να είναι το ξηρό χόρτο / σανό (Timothy Hay, Meadow Hay και Orchard Hay είναι καλές επιλογές).

Πώς γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες?
Μια μελέτη από το NCBI έβγαλε ως συμπέρασμα ότι η τροφή μούσλι οδήγησε σε μη ισορροπημένη διατροφή σε κουνέλια η οποία θεωρείται ότι είναι το ίδιο και σε ινδικά χοιρίδια. Διαπιστώθηκε επίσης ότι η ποσότητα του σανού και του νερού που καταναλώθηκε ήταν σημαντικά μικρότερη.
«Η επιλεκτική διατροφή συνέβη σε κουνέλια που τρέφονταν με μούσλι. Τα pellets (σφαιρίδια) απορρίφθηκαν, και επέλεξαν τα δημητριακά. Η παρουσία της επιλεκτικής διατροφής σε όλα τα κουνέλια που τρέφονται με μούσλι οδηγεί στην κατανάλωση μιας μη ισορροπημένης διατροφής. Επιπλέον, η πρόσληψη του σανό και η πρόσληψη νερού ήταν χαμηλότερη όταν καταναλώθηκε μούσλι τροφή. Η μελέτη καταδεικνύει ότι η διατροφή με δίαιτες μούσλι δεν μπορεί να συστηθεί. ''
Υπάρχουν, επίσης, πολυάριθμες μελέτες που δείχνουν ότι τα ινδικά χοιρίδια ζουν περισσότερο και είναι υγιέστερα, όταν τρέφονται με pellets (σφαιρίδια), σε αντίθεση με την μούσλι. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι λαμβάνουν μια καλύτερη, πιο ισορροπημένη και θρεπτική πρόσληψη τροφής.

Βιταμίνη C
Τα ινδικά χοιρίδια έχουν ένα μεταλλαγμένο γονίδιο που εμποδίζει τη μετατροπή της γλυκόζης σε ασκορβικό οξύ. Βασικά, όπως και οι άνθρωποι, τα ινδικά χοιρίδια δεν μπορούν να συνθέσουν τη δική τους βιταμίνη C. Για να αποφευχθεί το σκορβούτο, η διατροφή τους θα πρέπει να τους παρέχει βιταμίνη C. Οι περισσότερες τροφές για ινδικά χοιρίδια είτε μούσλι είτε pellets (σφαιρίδια) αναγράφουν ότι έχουν προστεθεί με βιταμίνη C. Το πρόβλημα είναι, ότι η βιταμίνη C χάνει την ισχύ της με την πάροδο του χρόνου. Θα πρέπει να ελέγχετε την ημερομηνία λήξης που αναγράφεται στη συσκευασία, καθώς η προστιθέμενη βιταμίνη C είναι ενεργή για 3 μήνες μόνο μετά την παραγωγή της τροφής. Πάντα υπό την προϋπόθεση ότι η τροφή δεν έχει εκτεθεί σε υψηλή θερμότητα ή άλλες συνθήκες που θα διασπάσει την βιταμίνη γρηγορότερα. 
Καλής ποιότητας τροφές pellet έχουν υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης C από ότι οι τροφές μούσλι. Αν δίνετε στα ινδικά χοιρίδια σας τροφή pellet (σφαιρίδια), τότε δίνετε σταθερή ποσότητα βιταμίνης C σε κάθε μπολ ταΐσματος, σε αντίθεση με μια τροφή μούσλι που ποικίλει κάθε φορά.

Πόση ξηρά τροφή να δώσω στο ινδικό μου χοιρίδιο?
Νεαρά ινδικά χοιρίδια στην ανάπτυξη χρειάζονται απεριόριστη τροφή σε μορφή pellet. Ενήλικα ινδικά χοιρίδια σε μια καλή ισορροπημένη διατροφή έχουν ανάγκη περίπου από 10-20gr ξηράς τροφής ημερησίως.

Ξηρά τροφή σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για τάισμα με το χέρι
Σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μπορείτε να κάνετε μια αυτοσχέδια τροφή σαν κρέμα για να ταΐσετε ένα ινδικό χοιρίδιο οπου σταμάτησε ξαφνικά να τρώει. Μπορείτε να πολτοποιήσετε την ξηρά τροφή του και να την μουλιάσετε με ζεστό νερό. Δίνοντας έτσι την τροφή βοηθάτε το πεπτικό σύστημα του ινδικού χοιριδίου να κινείται μέχρι να πάτε στον κτηνίατρο σας. 

Αλλαγή τροφής από μουσλι σε pellets (σφαιρίδια)
Καλό θα είναι να κάνετε μια σταδιακή αλλαγή από τη μια τροφή στην άλλη. Τα ινδικά χοιρίδια είναι ζωάκια ρουτίνας που σημαίνει ότι δύσκολα θα συνηθίσουν οποιαδήποτε αλλαγή, ειδικά στην διατροφή τους. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε την αλλαγή τροφής είναι να δημιουργήσετε ένα μείγμα τροφής της μουσλι με τα pellet. Σταδιακά θα μειώνεται την ποσότητα της τροφής μουσλι και θα δίνεται περισσότερα pellet. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε μέχρι το ινδικό χοιρίδιο σας να τρώει μόνο τα pellet. Κατά την διάρκεια της αλλαγής τροφής θα ήταν προτιμότερο να δίνετε επιπλέον βιταμίνη C στο ινδικό χοιρίδιο σας είτε σε μορφή ταμπλέτας είτε υγρή. Συμβουλευτείτε τον κτηνιατρο σας για την καλύτερη δυνατή λύση.

Συμπέρασμα
Είναι στο χέρι μας να διατηρήσουμε την υγεία και την καλή ποιότητα ζωής των ινδικών χοιριδίων μας. Επιλέγουμε τροφές ειδικά σχεδιασμένες για τις διατροφικές τους ανάγκες και απορρίπτουμε τροφές που δυνητικά βλάπτουν την υγεία τους. Αν δεν είστε σε θέση να προσφέρετε αυτά που χρειάζονται τα ινδικά χοιρίδια στην διατροφή τους τότε ίσως να σκεφτείτε καλύτερα για το αν πρέπει να αποκτήσετε ένα ινδικό χοιρίδιο. Οι τροφές καλής ποιότητας κοστίζουν περισσότερο από ότι οι τροφές muesli/ mix. Για εσάς θα επιλέγατε κάτι οικονομικό αν γνωρίζατε ότι σας βλάπτει? Σκεφτείτε την απάντηση και επιλέξτε υπεύθυνα για το ινδικό σας χοιρίδιο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...