Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Τι μπορεί να προκαλέσει διάρροια στα ινδικά χοιρίδια?

Σε προηγούμενη ανάρτηση έγραψα λίγες πληροφορίες σχετικά με την διάρροια και τα ινδικά χοιρίδια από τα αρχεία του PetMd. Σήμερα θα γράψω λίγο πιο αναλυτικά τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν αναστάτωση στο πεπτικό σύστημα των ινδικών χοιριδίων και κατά συνέπεια διάρροια.
Όταν βλέπετε χαλαρά, υδαρή και αδιαμόρφωτα κόπρανα στην επίστρωση αλλά και περιττώματα που μπορεί να έχουν κολλήσει στο τρίχωμα του ινδικού χοιριδίου σας, τότε πάσχει από διάρροια. Η διάρροια συχνά προκαλείται από την κακή διατροφή ή από τις απότομες αλλαγές στη διατροφή τους. Θα πρέπει να παρακουλουθείτε στενά τις πρώτες ενδείξεις στα χαλαρά κόπρανα διότι το πρόβλημα μπορεί να είναι σοβαρό. Έντονη, υδαρή διάρροια χρειάζεται άμεση κτηνιατρική περίθαλψη. Να συμβουλεύεστε πάντα έναν έμπειρο κτηνίατρο σχετικά με την υγεία και τη θεραπεία του ινδικού χοιριδίου σας.

Υγιεινή διατροφή
Αντίθετα με τους ανθρώπους, στους οποίους αρέσει η ποικιλία στη διατροφή τους, τα ινδικά χοιρίδια τρώνε το ίδιο φαγητό κάθε μέρα. Μια υγιεινή διατροφή αποτελείται από ειδικά σχεδιασμένα σφαιρίδια (pellets) κατασκευασμένα από timothy σανό και εμπλουτισμένα με βιταμίνη C, και απεριόριστο φρέσκο ξηρό χόρτο. Αυτή η διατροφή θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός ενός ινδικού χοιριδίου. Μην δίνετε ΠΟΤΕ ξηρά τροφή που έχει σχεδιαστεί για άλλα μικρά ζώα. Επιπλέον, τα ινδικά χοιρίδια απολαμβάνουν μικρές μερίδες φρέσκων λαχανικών σε καθημερινή βάση αλλά και φρούτων λίγες φορές την εβδομάδα

Λανθασμένη διατροφή
Η διάρροια μπορεί να προκληθεί από δυσπεψία που οφείλεται στην κατανάλωση λάθος τροφίμων ή σε υπερβολικό τάισμα, με υψηλής περιεκτικότητας σε νερό πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Σανό μηδικής (alfalfa), πάρα πολλά φυλλώδη λαχανικά ή φρούτα μπορούν να προκαλέσουν διάρροια στα ινδικά χοιρίδια. Μην ταΐζετε τα ινδικά χοιρίδια με τρόφιμα που περιέχουν επεξεργασμένη ζάχαρη, καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει τη φυσιολογική λειτουργία του γαστρεντερικού τους σωλήνα. Αποφύγετε ξηρούς καρπούς, σπόρους, ανθρώπινα φαγητά, φασόλια, πατάτες, ραβέντι, κρεμμύδια και μαρούλια iceberg. Λαχανικά που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια αν δίνετε συχνά ή σε μεγάλες ποσότητες είναι τα μέλη της οικογένειας του λάχανου, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το κουνουπίδι, το λάχανο, το Bok Choy και το σπανάκι. Αυτά τα τρόφιμα μπορεί να οδηγήσουν σε πεπτικές διαταραχές και διάρροια, καθώς και άλλα προβλήματα υγείας.

Έλλειψη ξηρού χόρτου
Μια άλλη κοινή αιτία διάρροιας είναι αν δεν τρώνε αρκετό σανό. Το σανό είναι εξαιρετικά σημαντικό για τη διατήρηση της υγείας του πεπτικού συστήματος των ινδικών χοιριδίων και η έλλειψη του στην καθημερινή διατροφή τους θα οδηγήσει σε διάρροια. Φροντίζετε πάντα να υπάρχει φρέσκο,καθαρό σανό στο κλουβί τους διαθέσιμο όλο το 24ωρο.

Αλλαγές στην διατροφή
Προσθέστε νέα τρόφιμα στη διατροφή ενός ινδικού χοιριδίου σταδιακά για να αποφύγετε στομαχικές διαταραχές. Οποιοδήποτε τρόφιμο που δεν είναι συνηθισμένα να τρώνε μπορεί να προκαλέσει διάρροια στα ινδικά χοιρίδια.

Χαλασμένα/μουχλιασμένα τρόφιμα
Τόσο το σανό όσο και τα λαχανικά που πρέπει να δίνουμε στα ινδικά χοιρίδια θα πρέπει να ελέγχουμε προσεκτικά να είναι φρέσκα. Θα πρέπει να αφαιρούμε υπολείμματα τροφίμων αμέσως από το κλουβί τους. Αν το ινδικό χοιρίδιο σας φάει τρόφιμα που έχουν μουχλιάσει μπορεί να αναπτύξει στομαχικές διαταραχές με αποτέλεσμα την διάρροια. Πολύ σημαντικό είναι και το σχολαστικό πλύσιμο των λαχανικών που τους δίνουμε.

Βακτηριακή εντερίτιδα
Οι βακτηριακές λοιμώξεις του γαστρεντερικού τους σωλήνα μπορεί να προκαλέσουν σοβαρή διάρροια και χρειάζονται άμεση κτηνιατρική προσοχή. Μερικά από αυτά τα βακτήρια εισάγονται στον οργανισμό τους μέσω μολυσμένων λαχανικών ή μολυσμένου νερού. Ένα από τα πιο κοινά βακτήρια που προκαλούν εντερική ασθένεια στα ινδικά χοιρίδια είναι η σαλμονέλα (Salmonella spp). Άλλα βακτήρια που μπορεί να προκαλέσουν διάρροια και εντερίτιδα είναι Yersinia pseudotuberculosis, E. coliArizona spp και Clostridium. Αλλάξτε την επίστρωση τους και απολυμάνετε καλά το κλουβί του ινδικού χοιρίδιου σας. Ξεπλύνετε καλά το κλουβί για να αποτρέψετε ερεθισμούς στο δέρμα ή τα πόδια τους. Μην ξεχνάτε να φοράτε γάντια κατά τον καθαρισμό μιας και πολλές από αυτές τις βακτηριακές ασθένειες μπορούν να μεταφερθούν στον άνθρωπο.
Εκτός από διάρροια, άλλα κοινά συμπτώματα που σχετίζονται με την εντερική νόσο είναι η κατάπτωση, αδυναμία και η απώλεια βάρους. Σε μερικές περιπτώσεις, ο αιφνίδιος θάνατος του ινδικού χοιριδίου μπορεί να συμβεί πριν να εμφανιστούν τα συμπτώματα.

Παρασιτική διάρροια
Εκτός από βακτηριακές λοιμώξεις, ορισμένα εντερικά παράσιτα όπως Cryptosporidia, Giardia και Coccidia μπορούν να προκαλέσουν διάρροια στα ινδικά χοιρίδια. Αν και σπάνια σε κάποιες περιπτώσεις, όλα τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα στην εντερική χώρα του ινδικού χοιριδίου προκαλώντας εξαντλητική διάρροια, αφυδάτωση και τις περισσότερες φορές τον θάνατο του ινδικού χοιριδίου. Εάν δείτε ξαφνική έντονη διάρροια επισκεφτείτε άμεσα τον κτηνίατρο σας. Σε πολλές περιπτώσεις η θεραπεία για κάποια από τα παραπάνω εσωτερικά παράσιτα μπορεί να μην είναι αποτελεσματική.

Οδοντικά προβλήματα
Προβλήματα στα δόντια τους μπορεί να οδηγήσουν σε διάρροια, επειδή τα ινδικά χοιρίδια δεν μασούν την τροφή τους σωστά. Άλλα συμπτώματα οδοντιατρικών προβλημάτων περιλαμβάνουν ροή από σάλια, πληγές στο στόμα και τέλος άρνηση στο να φάνε. Τα προβλήματα αυτά συχνά προκαλούνται από την κακή διατροφή, ή μπορεί να είναι κληρονομικό. Ανεξάρτητα από την αιτία, τα ινδικά χοιρίδια σε τέτοιες περιπτώσεις χρειάζονται άμεση κτηνιατρική φροντίδα.

Αντιβιώσεις
Αν το ινδικό χοιρίδιο σας έχει πάρει πρόσφατα αντιβιοτικά για κάποια άλλη πάθηση, η διάρροια μπορεί να είναι αρνητική αντίδραση στην αντιβίωση. Εάν η διάρροια εμφανιστεί αφού έχει πάρει το αντιβιοτικό επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρο σας. Σταματήστε την αντιβίωση και παρακολουθείστε στενά το ινδικό χοιρίδιο σας. Ο κτηνίατρος θα πρέπει να σας δώσει άλλο αντιβιοτικό και να κάνει ένα γενικό έλεγχο στην υγεία του ινδικού χοιριδίου. 
*Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν μπορούν να δοθούν στα ινδικά χοιρίδια πενικιλλίνη ή Amoxyllin. Τα μόνα αντιβιοτικά που χρησιμοποιούνται με ασφάλεια για τα ινδικά χοιρίδια είναι Baytril, Bactrim, Chloramphenicol και Vibramycin. Αν ο κτηνίατρος, σας δώσει κάποιο άλλο αντιβιοτικό ζητήστε μια δεύτερη γνώμη από έναν άλλο κτηνίατρο ο οποίος ειδικεύεται σε μικρά εξωτικά ζώα. Διαβάστε την λίστα με τα απαγορευμένα φάρμακα για να είστε ενημερωμένοι

Θεραπεία για ήπια μορφής διάρροια ( διατροφική διάρροια)
Προσπαθήστε να διορθώσετε μια ήπια μορφής διάρροια, περιορίζοντας τη διατροφή του ινδικού χοιριδίου σας μόνο με ξηρό χόρτο/σανό και ξηρά τροφή. Εάν η κατάσταση δεν βελτιωθεί μέχρι την επόμενη ημέρα, θα χρειαστεί να δείτε τον κτηνίατρο σας. Οι ειδικοί στο Australian Cavy Sanctuary προτείνουν να δώσουμε αφέψημα από φυσικά βότανα όπως χαμομήλι, μέντα, φύλλα rasberry και τζίντζερ. Τα αφεψήματα γίνονται αναμιγνύοντας τα βότανα με βραστό νερό,όπως όταν φτιάχνουμε ένα τσάι, και στην συνέχεια το αφήνουμε να κρυώσει προτού δώσουμε στα ινδικά χοιρίδια. Επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο σας για περισσότερες πληροφορίες.

Πρόληψη και συμπέρασμα
Για την πρόληψη της διάρροιας κρατήστε το περιβάλλον του ινδικού χοιριδίου σας καθαρό για να αποφύγετε τυχόν μολύνσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν διάρροια. Να καθαρίζετε τακτικά την επίστρωση και να απολυμάνετε το κλουβί, τις ποτίστρες, τα μπολ καθώς και τυχόν παιχνίδια ή σπιτάκια. Αφαιρέστε τυχόν υπολείμματα τροφίμων αμέσως και δίνετε νέα τρόφιμα σταδιακά. Δίνετε φρούτα σαν σπάνια λιχουδιά και αποφύγετε λαχανικά με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και χαμηλή θρεπτική αξία. Μην ξεχνάτε να πλένετε καλά τα λαχανικά πριν τα δώσετε στα ινδικά χοιρίδια. Ενημερωθείτε για τα ασφαλή αντιβιοτικά και μιλήστε με τον κτηνίατρο σας για τις ανησυχίες σας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...