Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Κάνει να φάνε τα ινδικά χοιρίδια σπαράγγια?

Φυσικά και μπορούν να φάνε τα ινδικά χοιρίδια σπαράγγια 
Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά

Αναφορά στα σπαράγγια
Από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, μπορούμε να βρούμε φρέσκα, νόστιμα σπαράγγια για να δώσουμε στα μικρά μας. Τα σπαράγγια μπορεί να είναι πράσινα ή άσπρα, ανάλογα με το αν μεγάλωσαν πάνω ή κάτω από το χώμα. Έχουν μια ξεχωριστή έντονη γεύση που μπορεί τα ινδικά χοιρίδια να την λατρέψουν και άλλα απλά να αδιαφορήσουν. Έχουν διαφορετικά χρώματα, για παράδειγμα τα γαλλικά σπαράγγια είναι μοβ, οι βρετανικές και αμερικανικές ποικιλίες είναι πράσινες, τα ισπανικά και ολλανδικά σπαράγγια είναι άσπρα. Έχουν διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες και πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Τα ούρα λόγω των διουρητικών ιδιοτήτων ίσως να έχουν ένα ''περίεργο άρωμα''

Επιλογή - Συντήρηση
Τα σπαράγγια που θα διαλέξετε πρέπει να είναι σφιχτά, φρέσκα, τρυφερά, να έχουν λαμπερό χρώμα κλειστές άκρες, βαθυπράσινες ή κοκκινωπές, και συμπαγείς. Δεν πρέπει όμως να είναι μαλακά. Αποφεύγουμε τα σπαράγγια που οι άκρες τους είναι λερωμένες με χώμα, διότι είναι δύσκολο να βγει με το πλύσιμο.
Τα πλένετε καλά και θα κόψετε λίγο το κοτσάνι. Βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν ραντιστεί ποτέ με οποιαδήποτε φυτοφάρμακα ή άλλες χημικές ουσίες. Τα διατηρείτε στο ψυγείο, πλυμένα και στεγνά, τυλιγμένα σε χαρτί και μέσα σε πλαστική σακούλα περίπου για 2-3 μέρες.

Θρεπτική αξία
Αυτό που ψάχνουμε στα λαχανικά και τα φρούτα είναι μια χαμηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο, σάκχαρα , λιπαρά, και οξαλικά οξέα. Ένα υγιές ποσό της βιταμίνης A και C, είναι επίσης ένα μπόνους στην διατροφή τους. Επίσης να θέσετε σαν στόχο μια καλή ισορροπία μεταξύ Ασβέστιο: Φώσφορος (Ca: P) μεταξύ 1,5: 1 και 2: 1.

Θρεπτική αξία ανά 100 γραμμάριαUsda ανάλυση
Σάκχαρα (γραμμάρια)1,88
Φυτικές ίνες (γραμμάρια)21 
Λίπος (γραμμάρια) 0,12
Βιταμίνη Α (μg)38 (5%)
Βιταμίνη C (mg)5,6 (7%) 
Φωσφόρος (mg)52 (7%) 
Ασβέστιο (mg)24 (2%) 
Οξαλικά οξέα130
Ασβέστιο: Φώσφορος (Ca: P)0.5:1

Τα σπαράγγια περιέχουν μια ορισμένη ποσότητα φωσφόρου και οξαλικά, μια ιδέα από ασβέστιο, λιπαρά και ζάχαρη. Είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και έχουν λογικά επίπεδα βιταμίνης Α και C, ειδικά όταν το σπαράγγι έχει ανοιχτό πράσινο χρώμα. Επίσης περιέχουν ένα ποσοστό 2% φυτικές ίνες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές στην διατροφή τους, συγκεκριμένα για το στομάχι και την πέψη του ινδικού χοιριδίου. Μπορείτε να δώσετε και τα κοτσάνια του σπαραγγιού και τις άκρες. Μπορεί να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά αλλά περιέχει οξαλικά οξέα, τα οποία δημιουργούν πέτρες στα ινδικά χοιρίδια. Επομένως θα πρέπει να αποφύγετε την καθημερινή χρήση στην διατροφή τους.

Ποσότητα - Συχνότητα
Αυτό το συγκεκριμένο λαχανικό θα πρέπει να τροφοδοτείται στα ινδικά χοιρίδια με φειδώ, όχι περισσότερο από 1-2 φορές την εβδομάδα. Η ποσότητα θα πρέπει επίσης να είναι περιορισμένη. Μερικοί ιδιοκτήτες προτείνουν περίπου ¼ του φλιτζανιού σπαράγγια τη φορά. Αν και τα ινδικά χοιρίδια τρώνε σπαράγγια ,συχνές και μεγάλες ποσότητες μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας όπως αέρια ή φούσκωμα. Για να μειώσετε την πιθανότητα παρενεργειών,ρυθμίσετε την ποσότητα των σπαραγγιών που ταΐζετε το ινδικό χοιρίδιο σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Μπορούν τα ινδικά χοιρίδια να φάνε μαγειρεμένα σπαράγγια?
Δυστυχώς, μαγειρεμένα σπαράγγια απαγορεύονται για τα ινδικά χοιρίδια. Δεν πρέπει να τρώνε ποτέ μαγειρεμένο φαγητό. Πρέπει να είναι πάντα στην ακατέργαστη μορφή του (ωμό)

Σημαντική σημείωση
Ακόμα κι αν ένα τρόφιμο είναι επιτρεπτό για ένα ινδικό χοιρίδιο, αυτό δεν σημαίνει ότι είναι κάτι που το ινδικό χοιρίδιο σας μπορεί να ανεχθεί. Μερικά ινδικά χοιρίδια θα έχουν αρνητικές αντιδράσεις σε τροφές όπως ακριβώς έχουν οι άνθρωποι. Κάθε φορά που δίνετε κάτι νέο στο ινδικό χοιρίδιο σας να φάει, ξεκινήστε με μια πολύ μικρή ποσότητα, προκειμένου να αποφευχθεί στομαχική διαταραχή, αν όλα πάνε καλά,στη συνέχεια αυξήστε σταδιακά την ποσότητα. Και μην ξεχνάτε πως κάθε ινδικό χοιρίδιο έχει διαφορετικά γούστα στη γεύση ακριβώς όπως οι άνθρωποι, και έτσι η γεύση τους για τα διαφορετικά τρόφιμα διαφέρουν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...