Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Φρέσκο νερό για ινδικά χοιρίδια

Υπόθεση φρέσκο νεράκι
Τα χοιριδιάκια μας χρειάζονται άμεση πρόσβαση όλες τις ώρες σε φρέσκο νερό. Νεράκι που εννοείται το αλλάζουμε καθημερινά και δεν προσθέτουμε μέσα ούτε βιταμίνες ούτε τίποτα. Το μόνο που θα καταφέρουμε να κάνουμε εάν προσθέσουμε μέσα στο νερό βιταμίνη c είναι να αλλοιώσουμε την γεύση του νερού με αποτέλεσμα το χοιριδιάκι μας ίσως και να μην πλησιάσει καν το νερό. Περισσότερες πληροφορίες για την βιταμίνη C και το νερό θα βρείτε στην ανάρτηση για την Vit C . Επίσης καλό είναι να αποφεύγουμε να βάζουμε μέσα στο νερό τυχόν φάρμακα για κάποια αγωγή προτιμήστε να δίνετε τα φάρμακα μέσω μια μικρής σύριγγας. 
Petis,Shifu και Νταλού απολαμβάνουν το νεράκι τους
Εφόσον λοιπόν το νερό είναι απαραίτητο πάντα στο κλουβάκι των μικρών μας πρέπει να εξοπλιστούμε και με τα κατάλληλα αντικείμενα.

Ποτίστρες :
Τις βρίσκουμε στο εμπόριο ( Pet shop ) σε διάφορα μεγέθη και προτιμούμε να πάρουμε ποτίστρα χωρίς ελατήριο μέσα για να μην δυσκολεύουμε το χοιρίδιο να πιει το νερό.Η διαδικασία που κάνουν τα μικρά μας για να πιουν νερό είναι ότι σπρώχνουν την μπιλίτσα με τα δοντάκια τους και το νερό στάζει κατευθείαν στο στόμα τους.
Υπάρχουν λοιπόν κάποιες ποτίστρες που έχουν ελατήριο μέσα οπότε αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να ανοίξετε την ποτίστρα και να δείτε εάν υπάρχει το ελατήριο μέσα.Μια λύση βέβαια είναι απλά να αφαιρέσετε το ελατήριο και η μπίλια θα κουνηθεί χωρίς καμία δυσκολία.
Φροντίζουμε να τοποθετήσουμε πάντα την ποτίστρα σε μέρος που το χοιριδιάκι μας θα έχει εύκολη πρόσβαση για να μην το παιδεύουμε να πιει νεράκι.Και ελέγχουμε συχνά και μέσα στην ημέρα εάν αυτό είναι δυνατό ότι το στόμιο δεν έχει μπλοκάρει και μπορούν να πιουν νερό κανονικά αν και ο  συνηθισμένος ήχος της ποτίστρας την ώρα που πίνουν θα σας σιγουρέψει πως όλα πάνε καλά εκτός και αν τα κλουβάκια τους είναι σε μέρος όπου δεν έχετε επαφή.Να μην ξεχάσουμε πως καλό είναι να έχουμε τόσες ποτίστρες όσες και τα χοιρίδια μας και αυτό για να αποτρέψουμε τυχόν καβγάδες μιας και δεν μοιράζονται τα πάντα με ευχαρίστηση.
Ποτίστρα με ελατήριο στο στόμιο
Κάτι πολύ σημαντικό είναι η καθαριότητα της ποτίστρας. Όπως είπαμε παραπάνω αλλάζουμε καθημερινά το νεράκι τους ( χύνουμε όλο το νερό και γεμίζουμε με φρέσκο ΔΕΝ συμπληρώνουμε απλά νερό στο ήδη υπάρχον). Περίπου 2 φορές την εβδομάδα εμείς εδώ στο σπίτι καθαρίζουμε και πλένουμε τις ποτίστρες ώστε να αποφύγουμε τυχόν μολύνσεις από βρωμιά που δημιουργείται μέσα στις ποτίστρες. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες θέλει μεγαλύτερη προσοχή λόγω ζέστης και πιο συχνή καθαριότητα.
Για να καθαρίσουμε λοιπόν τις ποτίστρες μας εμείς χρησιμοποιούμε βούρτσα για μπιμπερό ή μπουκαλιών γενικά. Βάζουμε την βούρτσα μέσα στην ποτίστρα και τρίβουμε ώστε να καθαριστεί σωστά. Το στόμιο με ένα σφουγγαράκι και λίγο σαπούνι καθαρίζεται πανεύκολα. Διαβάστε σχετικά με την καθαριότητα στην ανάρτηση Cleaning Time

Εάν η ποτίστρα είναι εκτεθειμένη στο ήλιο τότε σίγουρα θα χρειάζεται και πιο συχνό καθάρισμα οπότε προτιμήστε να την βάλετε σε ένα πιο σκιερό μέρος.



Μπολ με νερό
Πέρα από την ποτίστρα λοιπόν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μικρά μπολ με νεράκι αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ όχι για μόνιμο τρόπο παροχής νερού και οι λόγοι είναι πολλοί.Και ας του θα τους αναφέρουμε παρακάτω
  1. Το μπολ πολύ εύκολα τα χοιρίδια μπορούν να το αναποδογυρίσουνε με αποτέλεσμα ένα κλουβί πισίνα και τα χοιρίδια να μείνουν χωρίς νερό μέχρι εμείς να το καταλάβουμε αλλά και να πατάνε και να ξαπλώνουν μέσα σε νερά.
  2. Η επίστρωση που έχουμε στο κλουβί εννοείται πως θα βρεθεί να επιπλέει μέσα στο νερό
  3. Τα μικροσκοπικά κακάκια τους επίσης ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν και αυτά να επιπλέουν μέσα στο νερό.Το τελευταίο που θέλουμε λοιπόν είναι να πίνουν βρώμικο νερό.
  4. Το νερό πρέπει να το αλλάζουμε μέσα στην ημέρα αρκετές φορές ώστε να το διατηρήσουμε καθαρό.Καθώς επίσης θα πρέπει να πλένουμε και το μπολ.
Τώρα θα μου πείτε γιατί αναφέρω το μπολ εφόσον όλα είναι αρνητικά γύρω από αυτό?
Υπάρχουν λοιπόν χοιρίδια που αρνούνται να πιουν νεράκι ή δεν ξέρουν πως να πιουν νερό από την ποτίστρα οπότε ο μόνος τρόπος είναι να τους παρέχουμε νερό με μπολ μέσα στο κλουβάκι και στην πορεία βέβαια να ασχοληθούμε ώστε να τους δείξουμε εμείς πως να πίνουν από την ποτίστρα.Θα αναφερθούμε σύντομα σε νέα ανάρτηση σχετικά.Βέβαια πάντα θα πρέπει να υπάρχει μια ποτίστρα στο κλουβί στερεωμένη και ας έχουμε μπολ για παν ενδεχόμενο.
Έπειτα είναι η ελεύθερη ώρα στο πάτωμα που λογικό να μην έχουμε μέρος να στερεώσουμε μια ποτίστρα και σε αυτή την περίπτωση χρησιμοποιούμε ένα κεραμικό μπολ κατά προτίμηση ώστε να μην είναι εύκολο να το αναποδογυρίσουν.

Τέλος κάποιες μικρές συμβουλές σχετικά με το νερό τους καλοκαιρινούς μήνες:
  1. Το καλοκαίρι τα χοιρίδια τείνουν να πίνουν περισσότερο νερό από ότι τον χειμώνα οπότε και ελέγχουμε συχνότερα την στάθμη του νερού τους και γεμίζουμε ξανά.
  2. Μπορούμε, παρότι η ποτίστρα θα είναι γεμάτη, να ανανεώνουμε το νερό μέσα στην ημέρα μιας και σίγουρα θα εκτιμήσουν το πιο δροσερό νεράκι.
Αυτά για το νεράκι των μικρών μας..Ραντεβού στο επόμενο post..!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Piggies are waiting for your comments...